top of page

 

 

 

 

· Creació de Anita Mk VIII

 

Com tots els productes, les calculadores han anat evolucionant amb el pas del temps. La calculadora Anita Mk VIII va esdevenir innovadora durant els anys 1960 (la primera es va fabricar el 1961) degut a que en aquells temps la meta dels fabricants de calculadores era aconseguir crear-ne una amb els canvis següents respecte a les calculadores antigues:

 

 

-Desenvolupar circuits elèctrics per a les 4 funcions aritmètiques: suma, resta, multiplicació i divisió.

-Desenvolupar circuits integrats per al emmagatzament dels numeros que s’havien d’utilitzar en el càlcul, utilitzant un espai reduit i un consum reduit.

-Produir un teclat adequat per a introduir el números per als càlculs.

-Desenvolupar una sortida adequada per a mostrar els resultats.

 

 

Això requería d’un funcionament estable de llarga durada i una bona fiabilitat elèctrica. Les calculadores Anita usaven tubs catòdics i decatrons en els circuits i tubs de nixie per a mostrar els resultats a la pantalla. Els circuits és basaven en notació digital en comptes de binària. Aquests canvis són els que deriven en les calculadores que tenim avui en dia.

 

Hem de dir que existia una calculadora més antiga que anomenada Anita Mk VII, però aquesta va ser poc comercialitzada i només al centre d'Europa. Per tant se'n troba poca informació, així que vam decidir treballar sobre el model immediatament posterior: Anita Mark VIII, el qual es va vendre arreu del món.

 

 

Calculadora Anita Mk VIII

Tubs de nixie que formen la pantalla.

Calculadores: Abans, durant i després dels anys 1960

· Comparació entre les calculadores Minerva (Calculadora mecànica anterior a Anita), Anita Mk VIII (La calculadora en qüestió) i CASIO fx-82MS (La calculadora que utilitzem majoritàriament a Súnion)


L’àvia de l’Asier, l’Àngela, té una calculadora mecànica del model Minerva. Gràcies a això, hem pogut comprovar de primera mà com eren les calculadores anteriors a la que estem tractant i per tant, comparar-la. Podem dir que Anita Mark VIII va ser una transició entre les calculadores mecàniques com Minerva i les calculadores actuals com el model Casio fx-82MS. L’Àngela ens ha deixat fer-ne fotos i ens ha dit que la feia servir per sumar, restar, multiplicar i dividir. Tot i que ella no recordava el funcionament d’aquesta, hem buscat informació i hem averiguat el seu funcionament, el qual compararem amb Anita per veure les diferències més notables.

 

- Disseny Minerva

 

Podem dividir la calculadora en 3 zones: Tambor de registrament (1), zona de resultats (2) i zona d’operacions (3).

Al tambor de registrament trobem 10 fileres de 10 números (del 0 al 9) amb un selector a cada filera. S’utilitza per indicar els números de l’operació a realitzar.

A la zona de resultats veiem dos marcadors. El de la dreta, el més llarg situat a sota dels selectors, ens diu el resultat de les operacions realitzades. El de l’esquerra ens indica les revolucions que hem fet amb la maneta de la zona d’operacions (més endavant ho explicarem exactament).

A la zona d’operacions trobem 4 palanques i una maneta. La palanca 1 s’usa per esborrar els números seleccionats al tambor de registrament. La palanca 2 s’usa per neutralitzar el signe de l’operació que estem fent (positiu o negatiu, indicat al costat de la zona de selecció de números) i esborrar els nombres del marcador de l’esquerra. La palanca 3 s’utilitza per esborrar els resultats de la zona de resultats. La palanca 4 es fa servir per moure la zona de resultats. Aquesta útlima funció serveix per multiplicar i dividir. La maneta serveix per sumar o restar els nombres del tambor de registrament al marcador de la dreta.

 

 

 

 

Calculadora Minerva. La imatge de l'esquerra (foto feta de la calculadora de l'àvia de l'Asier) ens mostra les 3 zones de la calculadora, mentre que la de la dreta (imatge treta d'internet) ens mostra les 4 palanques.

- Funcionament Minerva

 

Primer explicarem com sumar, després com restar, després com multiplicar i finalment com dividir.

 

Per sumar, s’ha de seleccionar el primer nombre de la suma al tambor de registrament. Aleshores, s’ha de girar la maneta de la zona d’operacions cap endavant, i el número seleccionat es mostrarà al marcador de la dreta. Per sumar qualsevol altre nombre, es canvia el nombre del tambor de registrament i es torna a girar la maneta cap endavant. Veurem que l’indicador de positiu/negatiu situat a l’esquerra del tambor es posarà al costat positiu. Aleshores el nombre que indiqui el marcador serà el resultat de la suma.

 

Per restar s’ha de seleccionar el primer nombre i girar la maneta cap endavant. Aleshores, com a la suma, s’indicarà el número al marcador. Per restar-li qualsevol número al primer s’ha d’indicar al tambor i girar la maneta cap enrere. Ara veurem que l’indicador positiu/negatiu es situa al costat negatiu. El nombre que indiqui el marcador de l’esquerra serà el resultat de la resta.

 

Per multiplicar, primer s’ha de seleccionar el primer número de la multiplicació al tambor. Si es vol fer una multiplicació simple, és a dir, per un nombre entre 1 i 9, es donen tantes voltes a la maneta (cap endavant) com el nombre que volem multiplicar. És a dir, si volem multiplicar per 3, donarem 3 voltes. El resultat sortirà al marcador de l’esquerra. Fer una multiplicació composta és més complexe. Primer s’ha d’introduir el multiplicant al tambor. Aleshores s’han de donar tantes voltes endavant amb la maneta com unitats tingui el multiplicador. Aleshores, amb la palanca 4 s’ha de moure la zona de resultats un cop cap a la dreta. Es pot veure que una marca que hi ha al marcador de l’esquerra indicarà les desenes. Si el multiplicador té centenes, s’ha de moure un altre cop la zona de resultats cap a la dreta. La marca del marcador de l’esquerra marcarà les centenes. Aleshores s’ha de moure la maneta cap endavant tants cops com centenes tingui el multiplicador. Aquest procés es pot repetir consecutivament fins que el multiplicador tingui 8 xifres. Això ho se sap amb el marcador de l’esquerra, ja que aquest registra cada moviment de maneta i per tant, al final acaba indicant el multiplicador. El resultat de la multiplicació surt al marcador de la dreta.

 

Per dividir, primer s’ha d’introduir el divident al marcador de la dreta seleccionant-lo amb el tambor. Aleshores, amb les palanques 1 i 2 s’han d’esborrar el número del tambor de registrament i el número 1 que sortirà al marcador de l’esquerra. Aleshores s’ha d’introduïr el divisor al tambor de registrament. Aleshores, s’ha de desplaçar la zona de resultats tantes vegades com dígits tindrà el resultat de la divisió (això és pot saber restant el nombre de dígits del divisor pels del divident i sumant 1). Aleshores s’ha de girar la maneta tants cops fins que ens passem de zero, és a dir, que el número del marcador de la dreta sigui majoritàriament 9. Llavors es fa una volta endavant amb la maneta, es desplaça la zona de resultats un lloc cap a la dreta i es torna a repetir el mateix procés. Quan s’arribi al final de l’operació, el quocient de la divisió el donarà el marcador de l’esquerra i el residu el donarà el marcador de la dreta.

 

Com heu vist, els processos per fer les quatre operacions bàsiques són molt complexos. L’arribada de les calculadores electròniques va facilitar molt la feina.

 

- Disseny Anita Mk VIII

 

 

Encara que la mida sigui fins i tot més gran que Minerva, la comoditat a l’hora de fer operacions és molt superior.

 

Aquesta calculadora només té dues zones: La pantalla i el teclat. Això fa que sembli més còmode que Minerva a la vista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al teclat trobem 10 fileres de 9 tecles iguales cadascuna, des del número 1 fins el 9. A sota de cada filera hi ha una petita tecla que representa la coma decimal. A la dreta d’aquestes fileres hi trobem una onzena amb tecles del 0 al 9. Entre aquestes hi ha dues tecles, la superior s’usa per afegir coma decimal al multiplicador d’una multiplicació i la inferior per esbrinar el resultat quan es fa una divisió. A baix de les fileres hi ha 6 tecles, 4 per la suma, la resta, la multiplicació i la divisió, i dues apartades que s’usen, la de la dreta per esborrar el registre de números seleccionats amb les tecles i l’altre per esborrar els números de la pantalla. A l’esquerra trobem un espai per col·locar targetes per fer conversions d’unitats o de moneda.

 

Part d'operacions de la calculadora Anita Mk VIII. A la zona superior podem veure la pantalla formada per 12 tubs de nixie amb una llumeta cadascun que representa la coma decimal. A sota podem veure les tecles.

- Funcionament Anita Mk VII

 

 

Per sumar, primer s’ha de prémer la tecla de suma situada a baix de tot del teclat i es veurà que es queda premuda. Aleshores s’afegeix el primer número de la tecla amb el teclat. Mentre la tecla de suma es mantengui premuda, totes les xifres que es teclegin es sumaran al nombre de la pantalla.

 

 

Per restar, s’ha de prémer la tecla de suma i teclejar el primer nombre de la resta. Aleshores s’ha de prémer la tecla de la resta, la qual es quedarà premuda. Llavors qualsevol nombre que es premi, es restarà al nombre de la pantalla.

 

 

Per multiplicar, s’ha de prémer la tecla de multiplicar i seguidament, prémer les tecles del primer nombre de la multiplicació. Aquestes tecles es quedaran premudes. El nombre que es vol multiplicar pel primer es selecciona amb la filera de tecles situada a la dreta de tot del teclat. A mesura que es selecciona el segon nombre, el resultat de la pantalla canvia sol.

 

 

Per dividir, primer s’ha de prémer la tecla de suma i teclejar el divident. Aleshores s’ha de prémer la tecla de dividir i teclejar el divisor i les tecles es quedaran premudes. Quan s’ha acabat d’introduir el divisor, s’ha de prémer la tecla inferior de les dues que hi ha entre les 10 fileres de números i la onzena filera separada. Aleshores sortirà el resultat a la pantalla.

Anunci de la calculadora Anita Mk VIII

Calculadora Casio fx-82MS

- Disseny Casio fx-82MS

 

 

 

Aquesta calculadora és la calculadora científica que fem servir nosaltres tres i la majoria de persones de l’escola.

 

La primera diferència amb les altres dues calculadores es troba en que és portàtil. Les altres dues són grans i pesants, ja que són d’escriptori. En canvi aquesta és més petita, pesa menys (125 grams), i a més se’n poden fer moltíssimes més operacions que amb les altres dues.

 

Aquesta calculadora té pantalla i teclat. La pantalla es pot dividir en dues zones: La zona superior on es mostra l’operació que es realitza i la zona inferior on es mostra el resultat. El teclat es pot dividir en tres zones. La zona  inferior, on es troben els números, la coma decimal, la tecla exponencial, la tecla per recuperar el resultat de l’operació anterior, l’igual, les 4 tecles de les operacions bàsiques, la tecla per esborrar i la tecla per ressetejar. 9 d’aquestes tecles tenen doble utilitat. La zona mitja, on trobem 22 tecles, 18 d’elles amb 2 utilitats o més. Aquestes tecles tenen diverses funcions, com la de l’arrel quadrada, o el càlcul de les raons trigonomètriques. De fet, en total la calculadora en té 240. Això ha esdevingut un canvi espectacular des de les calculadores anteriors. I finalment la zona superior, amb 4 tecles (la on, per encendre la calculadora, la shift per canviar la utilitat d’algunes tecles, la alpha per canviar més utilitats de la calculadora i la mode per canviar el mode d’algunes operacions) i un selector per canviar alguns aspectes de l’operació un cop realitzada.

 

 

- Funcionament Casio fx-82MS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En conclusió podem dir, que les calculadores al llarg del segle XX, són un dels invents que més i millor s’han desenvolupat.

 

Com que no som capaços d’explicar les 240 funcions, simplement explicarem les que es poden realitzar amb les tecles de la zona inferior del teclat.

 

 

Per sumar, simplement s’ha de seleccionar la primera xifra, prémer la tecla de la suma, seleccionar la segona xifra i prémer el botó d’igual.

 

 

Per restar, s’ha de seleccionar el primer nombre de la resta, prémer el teclat de resta, indicar el segon nombre i prémer el botó d’igual.

 

Per multiplicar s’ha de seleccionar el mutliplicant, prémer el botó de multiplicació, indicar el mutliplicant i prémer el botó d’igual. Si es vol operar amb exponents de 10, s’ha de prémer el botó EXP i teclejar l’exponent amb els números.

 

 

Per dividir, s’ha d’indicar el divident, prémer el botó de divisió, seleccionar el divisor i prémer el botó d’igual.

 

 

Cal dir que amb aquestes calculadores es poden fer moltíssimes operacions compostes d’una mateixa vegada, ja que també conté la tecla del parèntesi.

© 2023 por PEQUEÑA MARCA. Creado con Wix.com

bottom of page